ارتوکلاز چیست ؟

ارتوکلاز

ارتوکلاز سنگی جذاب ، شفاف ، قیمتی و کمیاب می باشد که متعلق به گروه فلدسپات ها بوده و سنگ هایی نظیر سنگ قمر ، آمازونیت ، لابرادوریت و اسپکترولیت را شامل می شود. سنگ های نادر و ارزشمند ارتوکلاز معمولا در رنگ های زرد طلایی ، زرد شامپاینی و یا زرد متمایل به سبز دیده می شوند.

علاوه بر جواهرات، ارتوکلاز در صنعت نیز کاربرد داشته و از آن به منظور ابزار تمیزکاری برخی از شیشه ها و سرامیک ها استفاده می شود. معادن و منابع این سنگ کمیاب در کشورهایی همچون ماداگاسکار ، برمه و کنیا وجود دارد. ارتوکلاز از نظر ظاهری شباهت زیادی به سنگ های کوارتز زرد ، بریل ، پرهنیت ، توپاز و زیرکن دارد. در ضمن بهتر است بدانید از ارتوکلاز جلا داده شده در ساخت جواهراتی همچون حلقه ، گوشواره و آویز استفاده می شود. 

ترکیب سنگ ارتوکلاز با نقره و طلای سفید و در کنار سنگ یاقوت کبود ، جذابیت بسیار زیبا و خاصی را به وجود خواهد آورد.اورتوکلاز یک ماده معدنی فلدسپات با ترکیب شیمیایی KAlSi3O8 است. و به عنوان ماده معدنی سختی “6” در مقیاس سختی Mohs اختصاص داده شده است.

استفاده از ارتوکلاز

ارتوکلاز چندین کاربرد تجاری دارد. این ماده اولیه ای است که در تولید شیشه ، کاشی و سرامیک ، چینی ، ظروف غذاخوری ، وسایل حمام و سایر سرامیک ها استفاده می شود. به عنوان ساینده در پودرهای تمیز کننده و ترکیبات صیقل دهنده استفاده می شود. همچنین به عنوان سنگ قیمتی تراش خورده است. یک ماده سنگ قیمتی Adularescent که به سنگ ماه معروف است ، یک رشد بین ارتوکلاز و آلبیت است.

نحوه پاکسازی ارتوکلاز

این سنگ دارای درجه سختی 6 تا 5/6 بوده که سنگی نسبتا سخت به شمار می رود. به مظور شستشو و پاکسازی آن همانند سایر سنگ های زینتی سعی کنید که از پاک کننده های اولتراسونیک و بخارشوی ها و سایر مواد شوینده اسیدی استفاده نکنید. برای پاکسازی ارتوکلاز می توان از محلول آب و صابون و یک ابر یا پارچه نرم استفاده نمود. دقت داشته باشید که پس از شستشو حتما تمامی ذرات صابون و کف از روی سنگ پاک شوند.

زمین شناسی ارتوکلاز

ارتوکلاز

بیشتر اورتوکلازها در طول تبلور ماگما به سنگهای آذرین نفوذی مانند گرانیت ، گرانودیوریت ، دیوریت و سینیت تشکیل می شوند. مقادیر قابل توجهی از ارتوکلاز نیز در سنگهای آذرین اکستروژن مانند ریولیت ، داسیت و آندزیت یافت می شود.

بلورهای بزرگ اورتوکلاز در سنگهای آذرین معروف به پگماتیت یافت می شود. طول آنها به طور معمول بیش از چند اینچ نیست ، اما بزرگترین کریستال ارتوکلاز گزارش شده طول بیش از 30 فوت و وزن آن حدود 100 تن بود. این ماده در یک پگماتیت در کوههای اورال روسیه یافت شد.

در هنگام هوازدگی فیزیکی ، دانه های اورتوکلاز در رسوبات و سنگهای رسوبی مانند ماسه سنگ ، کنگلومرا و سیلتستون گنجانیده می شوند. هوازدگی شیمیایی باعث تغییر ارتوکلاز به مواد معدنی رسی مانند کائولینیت در واکنش های مشابه آنچه در زیر نشان داده شده است می شود.

2KAISi3O8 + 2H + + 9H2O → H4Al2Si2O9 + 4H4SiO4 + 2K +
(ارتوکلاز + آب → کائولینیت + اسید سیلیسیک + پتاسیم)

ارتوکلاز همچنین سازنده قابل توجهی از سنگ های دگرگونی است که به گنیس و شیست معروف است. این سنگها غالباً در هنگام دگرگونی منطقه ای هنگامی که سنگهای گرانیتی در مرز صفحات همگرا درگیر پوسته قاره تحت حرارت و فشار قرار می گیرند ، تشکیل می شوند.

ارتوکلاز در کره ی ماه و مریخ
اورتوکلاز همچنین در سنگهای آذرین موجود در ماه و مریخ شناخته شده است. اورتوکلاز یکی از ترکیبات مهم سنگهای آذرین است که توسط فضانوردان از ماه برگردانده شده اند. طی تجزیه و تحلیل انجام شده توسط مریخ نوردهای ناسا ، این سنگ در سنگهای آذرین مریخ نیز شناسایی شده است.

ارتوکلاز به عنوان یک ماده معدنی فلدسپات
ارتوکلاز یکی از اعضای سری فلدسپات قلیایی است. فلدسپاتهای قلیایی شامل آلبیت (NaAlSi3O8) ، آنورتوکلاز ((Na ، K) AlSi3O8) ، سانیدین ((K ، Na) AlSi3O8) ، ارتوکلاز (KAlSi3O8) و میکروکلین (KAlSi3O8) است.

این مواد معدنی فلدسپات یک سری محلول جامد بین NaAlSi3O8 و KAlSi3O8 تشکیل می دهند. مواد معدنی موجود در این سری از ذوب متبلور می شوند که معمولاً حاوی یون های سدیم و پتاسیم هستند. در زمان تبلور ، این یونها می توانند آزادانه جایگزین یکدیگر در ساختار بلوری مواد معدنی شوند. به همین دلیل فلدسپاتهای قلیایی در طیف وسیعی از ترکیبات شیمیایی بین آلبیت خالص (NaAlSi3O8) و ارتوکلاز خالص (KAlSi3O8) وجود دارند.

ارتوکلاز

از آنجا که ارتوکلاز غنی از پتاسیم و یکی از اعضای نهایی سری فلدسپات قلیایی است ، بسیاری از زمین شناسان آن را “K-spar” ، “K-feldspat” یا “فلدسپات پتاسیم” می نامند.

خصوصیات فیزیکی ارتوکلاز

سیلیکات طبقه بندی شیمیایی
رنگ : سفید ، خاکستری ، صورتی ، مایل به قرمز ، زرد ، سبز ، بی رنگ
خط سایش : سفید
جلا: شیشه ای ، مرواریدی در صورت های بریده شده
شفافیت : شفاف تا نیمه شفاف
سختی : Mohs 6
وزن مخصوص : 2.5 تا 2.6
خصوصیات تشخیصی : برش ، رنگ
ترکیب شیمیایی : KAlSi3O8
سیستم تبلور :مونو کلینیک
از سرامیک ، شیشه ، مواد ساینده ، سنگ های قیمتی ، ماده معدنی در مقیاس Mohs استفاده می کند.

خصوصیات فیزیکی ارتوکلاز
تمام مواد معدنی فلدسپات معمولاً شفاف تا نیمه شفاف هستند ، دو جهت شکاف را نشان می دهند که تقریباً در 90 درجه متقاطع می شوند ، در صورت های برشی دارای زرق و برق مرواریدی هستند و وزن مخصوص آنها بین 2.5 و 2.6 است. به دلیل این شباهت ها ، شناسایی مواد معدنی فلدسپات با اطمینان کامل در زمینه یا کلاس مقدماتی می تواند چالش برانگیز باشد. این امر هنگامی دشوارتر می شود که بلورهای آنها بخشی از یک سنگ آذرین باشد که اندازه دانه آن فقط چند میلی متر یا کمتر باشد. برای شناسایی مثبت مواد معدنی فلدسپات غالباً به تجهیزات ویژه آزمایش کانی شناسی یا گوهرشناسی نیاز است.

گوهرشناسی ارتوکلاز
ارتوکلاز به عنوان یک ماده معدنی با سختی Mohs 6 و دو جهت برش کامل ، یک سنگ قیمتی با دوام نیست. در صورت استفاده در اکثر انواع جواهرات ، سایش ایجاد می شود و در اثر ضربه می تواند به راحتی از بین برود. به همین دلایل ، ارتوکلاز بیشتر یک “گوهر کلکسیونی” است تا یک جواهر برای استفاده در جواهرات.

ارتوکلاز شفاف
ارتوکلاز شفاف با وضوح برتر گاهی اوقات وجهه ای شده و به عنوان جواهر کلکسیونی به فروش می رسد. این سنگهای قیمتی معمولاً از بی رنگ تا زرد روشن هستند. اگر نمونه یک کریستال خوش فرم باشد ، اگر به عنوان یک نمونه معدنی فروخته شود ، ارزش آن بسیار بالاتر خواهد بود تا یک تراشکاری.

سنگ ماه
سنگ ماه مشهورترین گوهر ارتوکلاز است. سنگ ماه ماده ای شفاف است که از لایه های متناوب ارتوکلاز و فلدسپات آلبیت تشکیل شده است. هنگامی که نور به یک کابوشن سنگ ماه نفوذ می کند ، مقداری از آن نور در مرزهای بین دو ماده فلدسپات لایه لایه پراکنده می شود. نور پراکنده سنگ را روشن می کند و درخشش خارق العاده ای ایجاد می کند که به نظر می رسد در زیر سطح کابوچون حرکت می کند. به نظر می رسد که درخشش با جابجایی منبع نور ، یا به حرکت در آمدن سنگ ، یا در صورت مشاهده مشاهده گر از زاویه مشاهده ، حرکت می کند.

ارتوکلاز

این درخشش معمولاً سفید رنگ است و منبع نام “سنگ ماه” است. نام هندسی استفاده شده برای این پدیده “adularescence” است که از “adularia” گرفته شده است ، نام قدیمی اروپایی برای سنگ ماه.

هنگام استخراج یاقوت ممکن است چه سنگهایی همراه آن یافت شود؟

از سنگ یاقوت سرخ چه می دانید؟ یاقوت سرخ یا روبی (Ruby) گوهری با انواع رنگ قرمز و سختی 9 در مقیاس موهس می باشد. سنگ یاقوت سرخ همانند یاقوت کبود از خانواده کروندوم (Corundum) می باشد. تا 200 سال پیش تصور می شد روبی از نظر ترکیب شیمیایی مشابه اسپینل قرمز (Red Spinel) و گارنت…

بهترین نوع سنگ لاجورد کدام است؟

سنگ لاجورد چیست و چه خصوصیاتی دارد؟ سنگ لاجورد یا لاپیس لازولی (به انگلیسی Lapis Lazuli)، سنگی نیمه قیمتی با رنگ آبی متمایل به رنگ نیلی تا بنفش با درجه سختی 5 – 5.5 در مقیاس موهس است که به طور نسبی به حرارت، فشار، محلولهای گرم، اسیدها و محلول های قلیایی بسیار حساس است. سنگ لاجورد تورق نداشته…

سنگ گارنت آندرادیت در کدام کشورها یافت میشود؟

سنگ گارنت چیست؟ سنگ گارنت جزو سنگهای قیمتی تا نیمه قیمتی محسوب می شود که با درجه سختی و رنگهای مختلفی یافت می شوند. انواع سبز این کانی دارای نگین هایی بسیار زیبا و گران قیمت هستند و نوع نارنجی رنگ آنها عموما مورد توجه کلکسیونرها می باشند. مشخصات سنگ گارنت گارنت سنگی با سیستم…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
باز کردن چت
1
پشتیبانی واتس اپ
در واتس اپ به ما پیام بدید
سلام
کارشناس جواهرات در خدمت شماس